(A) Abdij Rolduc

14.00 tot 16.00 uur

In het jaar 1104 verscheen er in het land van Rode (Kerkrade/'s-Hertogenrade) een jonge priester, Ailbertus van Antoing. Hij was met twee metgezellen weggegaan uit zijn klooster in Doornik, omdat hij daar de kloostertucht te slap vond. Van Adelbert, graaf van Saffenberg aan de Ahr en eigenaar van de burcht van 's-Hertogenrade, kreeg hij grond waarop hij een eenvoudig onderkomen en een houten kapelletje bouwde.

Reeds enkele jaren later verrees er een stenen gebouw. In de loop der tijd groeide dit uit tot de huidige abdij. Abdij Rolduc is de grootste abdij van de Benelux en één van de UNESCO Top 100 monumenten van Nederland. Het is het grootste rijksmonument in Limburg en omvat thans een hotel (158 kamers), conferentieoord, brasserie, 16 woningen, bedrijvencentrum, priesteropleiding en een (leegstaand) schoolgebouw. De excursie bestaat uit een interessante historische rondleiding waarbij u de mooiste plekjes ziet van dit indrukwekkende complex met een bezoek aan de microbrouwerij (inclusief proeverij). Daarbij zal het niet ontbreken aan aandacht voor de abdijwijngaarden.

Binnen de abdij vinden regelmatig concerten, tentoonstellingen en andere evenementen plaats. Ook buiten de excursie is Rolduc alleszins een bezoek waard waar u in de kloosterbrasserie of op het terras kunt genieten van de rust en de sfeer van de abdij.


Spreker op locatie:
Directeur Mr. Drs. Harrie van Beers zal u welkom heten in Abdij Rolduc. Tijdens een rondleiding ziet u vervolgens alle bijzondere plekken van dit imposante complex.

 

Spreker:
Eric Wismans

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken .