(J) Wandeling Anstelvallei en bezoek Nieuw Ehrenstein

14.00 tot 16.00 uur

In Kerkrade is de natuur altijd binnen handbereik. En die natuur is een ware verrassing! Want in de groene beekdalen is het goed toeven. Bossen, water en landerijen geven u hier het echte buitengevoel.

Tijdens een mooie wandeling door de Anstelvallei ontdekt u tijdens de LBD2018 de rijke natuur van Kerkrade.

Met zijn hellingbossen, monumentale hoeves, kristalheldere beek en weidse uitzichten over stuwmeer de Cranenweyer is de Anstelvallei beslist een bezoek waard. In de Anstelvallei vinden bezoekers ook het veertiende eeuwse Kasteel Erenstein, dat tegenwoordig in gebruik is als restaurant. Vlakbij het kasteel ligt de Brughof, een authentieke Limburgse carréhoeve uit 1713 die in gebruik is als hotel.

De Cranenweyer is het enige stuwmeer in Nederland. Vroeger was hier een moeras. Het meer is ontstaan door de bouw van een stuw in de Anstelerbeek. Op het eilandje in het stuwmeer zitten veel aalscholvers en ieder jaar broeden hier Canadese ganzen. In het voorjaar is de bosgrond afwisselend bedekt met geel speenkruid en witte bosanemoon. Ook komen er in de Anstelvallei diverse soorten orchideeën voor.

Tijdens de wandeling door de Anstelvallei wordt een tussenstop gemaakt bij Hoeve Nieuw Ehrenstein. De kolossale hoeve met bijbehorende eeuwenoude villa verkeerde in een deplorabele toestand. Het monumentale complex in de Anstelvallei kreeg via steun van de gemeente Kerkrade een nieuwe eigenaar, de Stichting het Limburgs Landschap. Naast landschapsherstel en aanleg van nieuwe routestructuren is de stichting ook begonnen met de ingrijpende restauratie.


Spreker op locatie:
Onder begeleiding van een gids ontdekt u tijdens een mooie wandeling door de Anstelvallei de rijke natuur van Kerkrade. Tijdens de tussenstop bij Hoeve Nieuw Ehrenstein krijgt u uitgebreide toelichting op de ingrijpende restauratie aan dit eeuwenoude gebouw.

 

Spreker:
#

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken .