De gemeente Kerkrade telt 46.000 inwoners en ligt in het zuidoosten van de provincie. De historie van Kerkrade begint al met de stichting van het klooster Rolduc (1104), het grootste kloostercomplex van de Benelux waar tijdens de LBD2018 ook een bezoek aan kan worden gebracht.

Kerkrade is onderdeel van de stadsregio Parkstad Limburg, ligt tegen Landgraaf en Heerlen aan en grenst aan de Duitse agglomeratie Aken/Herzogenrath. De grensligging is opvallend zichtbaar in de Nieuwstraat/Neustrasse. Daar loopt de Nederlands-Duitse grens dwars door de bebouwde kom, precies over de lengte van de straat. Kenmerkend zijn de flinke hoogteverschillen in de gemeente en de grote groene gebieden tussen de wijken.

Kerkrade is een stad vol belevenissen. Een stad die is getransformeerd van zwart (mijnbouw) naar groen (natuur). Kerkrade klinkt bij de kenners als muziek in de oren, want Kerkrade staat bekend als klank- en cultuurstad. Dit wordt voortreffelijk gecombineerd in het liefst elf meter hoge kleurrijke beeld ‘Viva la Vida’. Het beeld, gelegen op een steenworp afstand van HuB, symboliseert het nieuwe elan van Kerkrade.

In klankstad Kerkrade wordt het vierjaarlijkse Wereld Muziek Concours georganiseerd en ieder jaar wordt er het Orlando festival gehouden. Het is een stad met sfeer en gezelligheid tijdens de vele evenementen. Een stad met bijzondere attracties en bezienswaardigheden met in de directe omgeving prachtige natuur. Kortom, Kerkrade is weer een stad met aantrekkingskracht!

Dit resulteert in jaarlijks bijna 1,5 miljoen bezoekers voor de Big Five van Kerkrade: dierentuin GaiaZOO (Leukste Uitje van Nederland 2018), de LeisureDome, het Museumplein Limburg (unieke combinatie van drie instellingen), Abdij Rolduc (staat op de UNESCO-lijst van 100 belangrijkste monumenten van ons land) en Roda JC Kerkrade. Deze attracties hebben Kerkrade opnieuw op de kaart gezet. Niet voor niets werd de regio en dus ook Kerkrade beloond met de prestigieuze Tourism for Tomorrow Award voor ‘beste reisbestemming ter wereld’ in 2016.

Naast de belevenissen is Kerkrade ook een stad vol bedrijvigheid. Zo trekt bedrijventerrein Rodaboulevard met de LeisureDome en alle winkels 6,5 miljoen bezoekers per jaar. Tijdens de LBD2018 heeft u de mogelijkheid om de Kerkraadse bedrijvigheid te ervaren tijdens een excursie naar een van de bedrijven.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken .